27 februari: presentaties ‘Een ander soort economie’

“System change, not climate change” is een veel gehoorde uitspraak uit de duurzaamheidshoek. Maar hoe komen we tot een ander soort economisch systeem? Om daar achter te komen, organiseren we een avond waarin we hier samen over in gesprek gaan.

Veel Utrechters zijn bezig met duurzaamheid. Bijvoorbeeld door biologisch in te kopen, weinig te verspillen en natuurlijk de Utrechtse Euro te gebruiken. Tegelijkertijd gaat het systeem nog steeds over financiële groei, efficiëntie, productiviteit, concurrentie en winstmaximalisatie. Deze waardes lijken niet altijd samen te gaan met de waardes die bij een duurzame economie horen of die bijdragen aan de uitdagingen waar we vandaag als samenleving voor staan. Dat voelen we, maar hoe veranderen we dat? Ons economisch systeem is zo complex. Waar beginnen we en wat is ‘het goede’?

Om je verder op weg te helpen, legt Eva Bullens van Collective Practice in een korte presentatie de belangrijkste kenmerken van ons huidige economische systeem uit. Door gebruik te maken van beeld zal ze proberen helderheid te bieden. Daarna geeft ze een aantal voorbeelden van ‘andere’ manieren van doen en denken uit het hier en nu, die inspiratie en handvatten bieden om onze maatschappij, ons denken en doen op een andere manier te bekijken. En vervolgens geeft ze een aantal tools die je zelf kunt gebruiken om er in je persoonlijke leven en in je eigen bedrijf mee aan de slag te gaan. Bijvoorbeeld: 12 manieren om je organisatie in te richten als een biologische moestuin, de andere waarden-waaier, waarmee jij kiest welke waardes jij wilt nastreven, en de blokkeer-bingo, waarmee je ervaart wat we vaak ongemerkt doen om nieuwe normen en ideeën te blokkeren én hoe je die cultuur kunt veranderen.

Jaap Vink van STRO zal tot slot aan de hand van de Utrechtse Euro uitleggen hoe je door het gebruik van deze digitale lokale munt kan bijdragen aan een duurzame en sociale regionale economie.

Aan de hand van deze nieuwe inzichten en tools, gaan we vervolgens volgens de Open Space methode in gesprek en aan de slag voor ‘een ander soort economie’. (De Open Space methode houdt in dat ieder vrij is om een gespreksonderwerp aan te dragen. Iedereen die interesse heeft kan zich vervolgens bij het groepje voegen om hier over mee te praten.)

Programma:
18:00 mogelijkheid om samen te eten (geef je even op via eva@collectivepractice.org)
19:00 inloop
19:30 presentatie ‘Een ander soort economie’ door Eva Bullens – Collective Practice
20:10 presentatie Utrechtse Euro
20:30 gezamenlijk in gesprek en aan de slag voor een ander soort economie
21:30 of eerder: afsluiting en borrel

Locatie: Social Trade Organisation, Oudegracht 42, Utrecht
Toegang: gratis, wel graag opgeven via Eventbrite.

STRO geldcircuits