Bijeenkomst STRO in Heerenveen over regionaal geld

Op vrijdag 17 januari treffen donateurs en geïnteresseerden in het werk van de Social TRade Organisation (STRO) elkaar voor ontmoeting en een lezing over regionaal geld
Hoe kan je de regionale economie en de onderlinge band in de regio versterken en tegenwicht bieden aan schaalvergroting en concentratie?

Circulair geld mogelijk in Friesland
Henk van Arkel, directeur van STRO en schrijver van verschillende boeken over geld en duurzaamheid, verzorgt een inleiding hoe een nieuw soort geld, circulair geld, het Wall Street geld kan vervangen. Henk vertelt over de instrumenten die STRO met steun van haar donateurs heeft gerealiseerd waardoor circulair geld nu binnen bereik ligt. Hij zal laten zien hoe ook in Friesland bedrijven met elkaar kunnen afspreken om vaker en sneller bij elkaar in te kopen, op zo’n manier dat iedereen meer profijt heeft van de extra omzet dan last van de afspraak om in de regio te kopen. Ook versterkt dit de sociale band.

Prestigieuze prijs voor Cyclos
In de afgelopen 25 jaar bouwde STRO stap voor stap aan een werkend alternatief voor het huidige bankengeld. In talloze projecten werden de elementen getest en verbeterd en parallel bouwde STRO de betaalsoftware Cyclos die circulair geld nu ook op een grotere schaal mogelijk maakt. Die software wordt al door miljoenen arme mensen gebruikt. In 2014 riep de internationale betaalindustrie Cyclos uit tot winnaar van de E-PAY INNOVATION AWARD, gesponsord door de Bill & Melinda Gates foundation.

Succesvolle pilot op Sardinië
De oudste pilot met een @nder soort geld, gefaciliteerd met Cyclos, is het Sardex krediet- en betaalnetwerk op het eiland Sardinië. Deelname aan dit regionale netwerk levert hier honderden kleine ondernemingen jaarlijks 20.000 euro extra omzet op in lokaal geld. In Nederland werken een aantal regionale netwerken (Utrecht, Alkmaar, Arnhem, et cetera) en een netwerk van duurzame landelijke bedrijven (United Economy) samen om het circulaire geld van de grond te krijgen, mede gesteund door een groeiende groep particulieren. Een tijdje terug passeerde dit jonge initiatief een miljoen omzet per jaar en in de komende jaren kan het steeds verder aan kracht winnen, waarbij ook andere regio’s aansluiten.

Terug naar de bijeenkomst: dit is ook een gelegenheid voor donateurs om elkaar te ontmoeten en bij te praten. En natuurlijk zal Henk proberen alle vragen die er leven te beantwoorden. We vieren dat we samen, na al die jaren, dichtbij een doorbraak naar een @nder soort geld zitten. De bijeenkomst is ook een goede gelegenheid om mensen mee te nemen die nog geen donateur zijn en hen kennis te laten maken met het werk van STRO.

Wanneer: vrijdag 17 januari, 19:30 tot 21:30 uur
Waar: Wijkcentrum De As, Weegbree 72, 8446 SC Heerenveen, 15 minuten lopen vanaf het station
Opgeven: toegang is gratis, wel graag van te voren opgeven via info@socialtrade.nl of 030-2314314

Bent u op 17 januari verhinderd te komen? Dan kunt u ook de bijeenkomst d.d. 6 februari in Zwolle bezoeken.

Circulaire euo's voor lokale ondernemers