Bijeenkomst STRO in Zwolle over regionaal geld

​Circulair geld zorgt voor een sterke en duurzame lokale economie
Hoe een Nederlandse stichting ‘s werelds nummer één werd in software voor circulair geld

Op donderdag 6 februari treffen donateurs en geïnteresseerden in het werk van de Social TRade Organisation (STRO) elkaar in de Stadkamer vlakbij station Zwolle. Daar kijkt Henk van Arkel, directeur STRO, met u hoe STRO werkt aan doorbraken naar een ander soort geld. In 2014 werd daarbij de eerste mijlpaal bereikt. Waar de media vooral oog hadden voor de speculatieve winsten (en verliezen) van Bitcoin, werd in Las Vegas de E-PAY INNOVATION AWARD toegekend aan de door STRO ontwikkelde betaalsoftware Cyclos die de mensheid kansen biedt om zich te bevrijden uit de greep van winst zoekend geld.

Meer kansen voor ondernemende mensen en kleine bedrijfjes
De Nederlandse stichting STRO, met vestigingen in Brazilië en Uruguay, werd bekroond omdat ze erin slaagde betaalsoftware te bouwen die ondernemende mensen en kleine bedrijfjes meer kansen geeft. Vanwege die mogelijkheden sponsorde de Bill & Melinda Gates Foundation de award met een eerste prijs van 50.000 dollar. Cyclos bevat in tegenstelling tot andere betaalsoftware speciale technieken die geld nieuwe regels mee kan geven. Zo kan geld bijvoorbeeld meer gaan betekenen voor Nederlandse krimpregio’s. Cyclos kan geld andere regels meegeven dan de regels die de internationale financiële markten de wereld opleggen. In Bangladesh, Indonesië en een paar Afrikaanse landen wordt inmiddels door miljoenen arme mensen van de software gebruik gemaakt.

Samenwerking loont
Van Arkel zal vertellen over hoe dit allemaal mogelijk werd en hoe circulair geld kleinbedrijf en starters aan extra omzet kan helpen en een structurele transitie in de economie kan bewerkstelligen. Hoe kan je de regionale economie en de onderlinge band in de regio versterken en tegenwicht bieden aan schaalvergroting en concentratie?
Henk van Arkel is schrijver van verschillende boeken over geld en duurzaamheid. Hij zal laten zien hoe bedrijven elkaar de bal kunnen toespelen om zo extra aankopen bij de samenwerkende bedrijven te realiseren. Vaker en sneller bij elkaar inkopen geeft iedereen meer profijt en versterkt de regio of de groep van samenwerkende bedrijven.
De afgelopen 25 jaar bouwde STRO stap voor stap aan een werkend alternatief voor het huidige bankengeld. In talloze projecten werden de elementen getest en verbeterd en ondertussen bouwde STRO de betaalsoftware Cyclos om circulair geld op een grotere schaal mogelijk te maken.

Succesvolle pilot op Sardinië
De oudste pilot met circulair geld, gefaciliteerd door Cyclos, is het Sardex krediet- en betaalnetwerk op het eiland Sardinië. Deelname aan dit regionale netwerk levert hier honderden kleine ondernemingen jaarlijks 20.000 euro extra omzet op in lokaal geld. In Nederland werken een aantal regionale netwerken (Utrecht, Alkmaar, Arnhem, et cetera) en een netwerk van duurzame landelijke bedrijven (United Economy) samen om het circulaire geld van de grond te krijgen, mede gesteund door een groeiende groep particulieren. Een tijdje terug passeerde dit jonge initiatief een miljoen omzet per jaar en in de komende jaren kan het steeds verder aan kracht winnen, waarbij ook andere regio’s aansluiten.

Wanneer: donderdag 6 februari van 19:30 tot 21:30 uur
Waar: Stadkamer, Zeven Alleetjes 1A, Zwolle, op 5 minuten lopen vanaf het station
Opgeven: toegang is gratis, wel graag van te voren opgeven via info@socialtrade.nl of 030-2314314

Bent u op 6 februari verhinderd te komen? Dan kunt u ook de bijeenkomst d.d. 17 januari in Heerenveen bezoeken.

Circulaire euo's voor lokale ondernemers