Charleroi pompt 4 miljoen in lokale munt Carol ‘Or

De Belgische stad Charleroi lanceert een herstelplan voor de lokale economie om de gevolgen van de Corona-crisis op te vangen. Onderdeel van het plan is dat elke inwoner 20 Carol ’Or (waarde 20 euro) krijgt. Dit geld kan uitsluitend besteed worden bij lokale winkels, restaurants, cafés en culturele instellingen, die lid zijn van het Carol ’Or-netwerk. Zo verdubbelt de gemeente de impact van haar steungeld:

  1. Directe financiële steun aan haar burgers.
  2. De steun wordt gegarandeerd besteed bij lokale ondernemers. De aangesloten bedrijven kunnen hun verdiende Carol ‘Or 1 op 1 inwisselen voor euro’s bij de gemeente.

Een mooie volgende stap zou zijn als bedrijven de Carol ’Or eerst alleen zouden kunnen uitgeven bij andere lokale ondernemers en dat pas na een bepaalde wachttijd ze ingewisseld mogen worden voor euro’s.
Het netwerk maakt gebruik van Cyclos, de door STRO ontwikkelde betaalsoftware.

Ook in België heeft de Corona-crisis verwoestende gevolgen voor veel winkels, horeca en culturele instellingen. De gemeenteraad van Charleroi keurde vrijwel unaniem een uitgebreid herstelplan van 12 miljoen euro goed. Daarvan gaat dus 4 miljoen naar de distributie van de lokale munt Carol ‘Or.

Voor meer informatie, zie ook https://carolor.org

CarolOr Charleroi