Cyclos ondersteunt fairtrade in Egypte

De Egyptische fairtrade organisatie SEKEM gebruikt de door STRO ontwikkelde betaalsoftware Cyclos
Misschien kent u SEKEM van de bekende kruidenthee? In 1977 startte Dr. Ibrahim Abouleish deze ontwikkelingsgemeenschap 60 km ten noordoosten van Caïro op 70 hectare woestijngrond. Nu ligt daar een bloeiend biodynamisch landbouwbedrijf omringd door scholen, bedrijven, een medisch centrum en met een universiteit voor duurzame ontwikkeling in Caïro. SEKEM biedt aan circa 2000 mensen werk, heeft in veel opzichten een voorbeeldfunctie in Egypte en inspireert andere initiatieven in het Midden-Oosten en Afrika.

Cyclos maakt SEKEM Miza mogelijk
SEKEM Miza is een alternatief betalingssysteem (complementaire valuta) dat werknemers punten toekent bij de aankoop van eten of drinken in de SEKEM-winkels op de boerderij en op het hoofdkantoor. Normaal gesproken geeft SEKEM elke werknemer en lid van de gemeenschap een geschenkmand ter gelegenheid van het einde van het Ramadan-feest. In 2021 ontving elk van de ongeveer 1800 medewerkers 200 Miza-punten aan het begin van de heilige maand. Medewerkers konden de waarde delen met hun familieleden of cadeautjes voor hen kopen door gebruik te maken van de punten.

SEKEM groeit door
Intussen groeit SEKEM door: in de oase Wahaat El-Bahareya 300 km ten zuidwesten van Caïro is SEKEM in 2019 een volgend project gestart om 63 ha. woestijngrond te cultiveren. De biodynamische kruidenteelt draait daar al volop. Een tweede school maakt onderdeel uit van de nederzetting. In deze structureel arme regio is goed en bereikbaar onderwijs een grote verrijking voor de kinderen en hun families.

sekem.com