Erkenning voor STRO in Brazilië van Banco Palmas

Op 26 april kreeg Stichting STRO van Banco Palmas een mooie trofee. Het was een erkenning voor onze bijdrage aan de economische en sociale ontwikkeling van de buurt Conjunto Palmeira, in de stad Fortaleza (noordoosten van Brazilië).

Versterking lokale economie en sociaal netwerk
25 jaar geleden, voerde Conjunto Palmeira, een zeer verarmde buurt met meer dan 30 duizend inwoners een lokale munt in, Palmeiras. Toen de munt niet echt aansloeg, ondersteunde en begeleidde STRO het lokale team bij het in omloop brengen van een nieuwe munt, genaamd Palmas. De nieuwe munt werd nu ook aanvaard voor het betalen van microkredieten bij de lokale Banco Palmas. Zo kwam er niet alleen meer lokaal geld in omloop, de vraag naar lokaal geld steeg verder bij particulieren en lokale winkels. Ondanks het feit dat de munt ook inwisselbaar was voor de Braziliaanse munt, Reais, bleef ze vlot lokaal circuleren. Op deze manier groeide de lokale economie sneller en werd het sociaal netwerk ook versterkt. Zie deze video voor meer uitleg.

Tientallen groepen geïnspireerd
João Joaquim de Mello Neto, coördinator van Banco Palmas, erkende op de ceremonie ter ere van 25 jaar buurtontwikkeling met Banco Palmas dat de ondersteuning van STRO belangrijk was bij de verdere economische en sociale ontwikkeling van Conjunto Palmeira. De Palmas en de door STRO uitgewerkte methode hebben al tientallen andere groepen en gemeenschappen in Brazilië geïnspireerd.

bancopalmas brazilie