Kapitalisme en de schaarste aan geld in arme gebieden

In ons boek “Boosting Your Economy by Making Money Virtuous” is veel aandacht voor het verdwijnen van geld uit arme gemeenschappen, de gevolgen daarvan en wat eraan te doen is.

Het boek laat zien dat geld geen neutrale facilitator van de economie is. Of eigenlijk het soort geld dat de wereld nu domineert, want er zijn andere soorten geld mogelijk die de economie misschien nog wel beter organiseren.

Marx noemde het kapitalisme het meest progressieve systeem in de geschiedenis omdat geld als een magneet werkt en nog meer geld toetrekt naar mensen die al veel inkomen hebben. Daar hoopt het geld zich op. En wat gebeurt dan? Dan wordt het geld geïnvesteerd. In de tijd van Marx in fabrieken. Die werden daardoor steeds productiever en er werden steeds weer nieuwe producten gerealiseerd. Als Marx nu zou leven zou hij misschien niet meer dezelfde uitspraak doen, want gaandeweg is het beleggen in speculatie rendabeler geworden.

In elk geval heeft de groei van de productie het punt bereikt waarop de aarde niet langer de veerkracht heeft om al de grondstoffen voor die productie op te brengen.

De concentratie en accumulatie van geld heeft nog een keerzijde: het haalt geld weg uit armere gebieden of bij armere groepen mensen, die het juist hard nodig hebben om hun economische relaties te smeren.

De observaties waarop het boek gebaseerd is worden gedeeld door onderzoekers die alle dagen met die situatie te maken hebben. Zo schrijft Mercy Wanjiku Kamau, Senior Research Fellow aan het Tegemeo Instituut voor Landbouwbeleid en Ontwikkeling, Egerton Universiteit:
Ik vind het boek niet alleen moedig en informatief, maar ook zeer relevant voor het platteland van Kenia en andere Afrikaanse plattelandseconomieën.

mercy wanjiku kamau