Kunstwerk maakt geldstelsel duidelijk

Hoe het huidige stelsel werkt
Kunstenaar en cartograaf Carlijn Kingma, winnaar van de Henning Larsen Award 2021, visualiseerde dit in een groot kunstwerk in de vorm van een kaart.
Zij deed het samen met Follow The Money-journalist Thomas Bollen en Martijn van der Linden, lector New Finance aan de Haagse Hogeschool.
De volledig met de hand gemaakte tekening laat zien hoe de weeffouten binnen het geldstelsel ons allemaal raken. Gezien de huidige economische situatie is dat meer dan ooit nodig.

Huidige stelsel leidt tot uitbuiting
Geld speelt een belangrijke rol in ons leven en is daarmee een onderwerp van algemeen belang. Het huidige geldstelsel is grotendeels in handen van commerciële banken en leidt tot uitbuiting van de burger. Alle generaties merken het: een eigen huis is voor jongeren onbetaalbaar geworden, mensen met middeninkomens raken in financiële nood en de pensioenen zijn al vele jaren niet geïndexeerd.

Kaart in video’s en tentoonstelling
Aan de hand van de kaart van Carlijn Kingma worden de komende tijd in ‘live tour’ video’s onderdelen van deze kaart uit- en toegelicht. Een eerste video in deze serie kunt u hier zien. De kaart maakt onderdeel uit van een tentoonstelling over geld in het Rijksmuseum Twente en zal komend jaar ook in andere delen van het land te zien zijn. Lees er alles over bij Follow the Money.

Bovenstaand bericht is afkomstig uit een nieuwsbrief van Stichting Ons Geld. Het is de missie van Ons Geld om er voor te zorgen dat de overheid haar verantwoordelijkheid neemt en zorg draagt voor een nieuw geldstelsel dat neutraal is en dienstbaar voor iedereen.
Ook STRO is geïnterviewd voor dit project.

kunstwerk geldstelsel