Lokale munten in Amsterdam en Rotterdam?

Jasper Blom, Femke Roosma en Rens van Tilburg pleiten in het Parool van 5 november voor een lokale Amsterdamse munt in ‘Versterk de lokale economie met een eigen Amsterdamse munt’. De Amsterdamse middenstand wankelt onder het geweld van kapitaalkrachtige internationale platformbedrijven als Amazon en Gorillas. Hoog tijd dat Amsterdam de trend keert door de invoering van een lokale munt, vinden Femke Roosma (fractievoorzitter Groen Links Amsterdam), Rens van Tilburg (directeur Sustainable Finance Lab) en Jasper Blom (research fellow Sheffield Political Economy Research Institute).

Ook actie in Rotterdam
Op 16 juli kwam ons nieuwe boek De Koop Lokaal Booster uit. Pieter van Klaveren, voorzitter MKB-Rotterdam-Rijnmond, overhandigde het eerste exemplaar aan Roos Vermeij, wethouder Economische Zaken in Rotterdam. In Rotterdam zijn diverse organisaties bezig met de Koop-Lokaal-Booster. Rotterdam Digitaal, The Next Lab, Connect Holland-Rotterdam, STRO en meerdere bedrijven bekijken hoe in Rotterdam een breed gedragen Koop-Lokaal-Booster programma opgezet kan worden, hopelijk inclusief basiskredieten.

Gratis exemplaren voor alle fracties
Er is op dit moment meer dan ooit aanleiding om te bouwen aan veerkrachtige en duurzame lokale economieën. Daarom hebben we gratis exemplaren beschikbaar gesteld aan alle fracties van alle Nederlandse gemeenteraden. Het boek vertelt hoe de Koop-Lokaal-Booster bijdraagt aan extra kansen voor het MKB en de circulaire economie stimuleert. Elke gemeente moet eigenlijk standaard zo’n lokale betaalfaciliteit van lokale rekeningen hebben klaar staan, zodat die geactiveerd kan worden op momenten dat het MKB extra klandizie en kredieten nodig heeft. Nu voor bedrijven getroffen door de lockdown-economie en later als de wereldeconomie weer een recessie inschiet. Zo’n voorziening voor de lokale economie is net zo hard nodig als een noodaggregaat in een ziekenhuis.

Lees hier de aanbevelingen van economen, politici en andere prominenten over het boek.

Lokale munt