Oud STRO-initiatief nu volop tot bloei

Meer dan 30 jaar geleden introduceerde STRO in Nederland samenwerking tussen een boer en consumenten, waarbij een groep consumenten vooraf de boer vroeg bepaalde producten te leveren en daar ook vooraf voor betaalde. Dat noemden we in Nederland Pergola. In Engelstalig buitenland werd het CSA genoemd: Community Supported Agriculture. Toen het eenmaal liep, hebben we er vanuit STRO geen tijd meer in gestopt.

Herenboeren
Het was dan ook een verrassing op Een Vandaag een item te zien over Herenboeren. Fantastisch hoe het idee zich verder ontwikkelde, want nu wordt niet alleen de keuze voor de productie door deelnemende consumenten met de boer afgesproken, de consumenten zijn er via een coöperatie als mede-eigenaar veel meer bij betrokken! Ze worden zelf een beetje (Heren)boer, zijn samen eigenaar van het bedrijf en zetten ook samen met hun boer de koers uit. De leden bepalen onder andere wat ze willen eten en hoe het voedsel wordt geproduceerd en de boer krijgt een vast en redelijk salaris. Zo nemen de leden ook het oogst-risico of vullen hun diepvries met producten waar dat jaar onverwacht veel van geoogst wordt. Ook werken leden vaak mee op de boerderij.

Gezond en circulair werken
Door een gemengde bedrijfsvoering met vee, akker- en tuinbouw, kan men op een gezonde en circulaire manier werken, waarbij de boerderij bijdraagt aan een gezond milieu. Zo gaan de Herenboeren in tegen de stroom van groter groeien, meer schulden, meer verdienen en meer investeren die de agro-industrie de boeren aanleerde en die onder meer teveel stikstof produceert waardoor natuur en leefbaarheid steeds meer onder druk staan. En nu na jarenlang door de industrie opgejut verzet er toch maatregelen aankomen, dreigen naast de natuur ook de boeren de dupe te worden.

Holland Campina tv-reclame
Misschien zag u onlangs een minuten durende, erg vriendelijke reclame, die de leefwijze aanprijst van boeren die in het patroon van de agro-industrie stapten. Hiermee investeert het miljardenbedrijf Holland Campina in een positief imago voor deze verstikkende vorm van landbouw. Alles wordt uit de kast gehaald, tot een vriendelijke boerin toe uit de tv-serie Boer zoekt Vrouw. Alles om maar recht te praten wat al heel veel jaren krom is: een prijsstelling waarin een veel te klein deel van de opbrengst naar de boeren zelf gaat zodat die gedwongen zijn tot massaproductie. Steeds meer boeren verdwijnen omdat ze te klein zijn om de concurrentie met de industriële boeren aan te gaan.

Naar 350 Heren-boerderijen
Er zijn inmiddels tientallen Herenboeren en het idee is om in de komende jaren door te groeien naar 350 Heren-boerderijen. Dat betekent dat op veel plaatsen boeren en consumenten laten zien dat het ook anders kan.

herenboeren en stro