Santa Coloma keert 1 miljoen steun uit in lokale munt Grama

De gemeente Santa Coloma bij Barcelona steunt burgers met een minimum-inkomen met een aanvullende maandelijkse uitkering in Grama, de lokale munt.
De uitkering varieert van 100 tot 300 Grama per maand per gezin (1 Grama = 1 euro). Het project startte met een eerste betaling aan 196 gezinnen, bestaande uit 590 personen. Maandelijks worden meer gezinnen in het programma opgenomen. In het eerste jaar van uitvoering zal naar verwachting 1 miljoen Grama worden uitgekeerd.

Bekostigen eerste levensbehoeften
Núria Parlon, burgemeester van Santa Coloma, presenteerde het project op vrijdag 18 november op de lokale Sagarra-markt. Hoofddoel is om gezinnen met lage inkomens te steunen bij het bekostigen van de eerste levensbehoeften. Bijkomend voordeel is dat de lokale munt alleen besteed kan worden in lokale winkels en op lokale markten, zodat de plaatselijke economie een flinke boost krijgt. Het is de bedoeling dat mensen die een uitkering ontvangen, het geld gebruiken om basisbehoeften te kopen zoals voedsel en schoonmaakmiddelen. Alcoholische en suikerhoudende dranken, snoep en plastic zakken zijn uitgesloten.

Cyclos maakt Grama mogelijk
Cyclos, de door STRO ontwikkelde betaalsoftware, maakt het gebruik van de Grama in Santa Coloma mogelijk. In 2013 raakte de Europese Commissie geboeid door de innovaties in Cyclos en subsidieerde het project Digipay4Growth. Hierin laten bedrijvennetwerken zien hoe geld lokaal effectiever kan circuleren en nieuwe kredietmogelijkheden voor het mkb ontstaan. Binnen Digipay4Growth werd Santa Coloma geholpen om lokale subsidies effectiever te maken. En zo ontstond de lokale munt Grama.

Dit nieuwsbericht is gebaseerd op een artikel uit La Vanguardia.

grama