Sardex, regionale munt en steunpilaar tegen Covid

Dankzij Sardex, de regionale munt op Sardinië, kunnen veel kleine ondernemers tijdens de Covid-pandemie het hoofd boven water houden. Sardex maakt gebruik van Cyclos, de door STRO ontwikkelde betaalsoftware. De Sardex-organisatie telt 130 werknemers en 10 duizend geregistreerde bedrijven.

Sterke groei
Gabriele Littera, nu 36 jaar, oprichter en lid van de Raad van Bestuur legt uit: “Bij andere grote economische moeilijkheden deed het Sardex-circuit zijn werk. Denk bijvoorbeeld aan de overstroming in Olbia in 2013 of de crowdfunding voor de meest recente in Bitti. Maar Covid is onze belangrijkste proeftuin en we zijn er trots op te kunnen zeggen dat de Sardex-gemeenschap haar rol op de best mogelijke manier speelt. De leden helpen elkaar in een periode van zeer sterke economische krimp. Het aantal leden is bijna verdubbeld. In 2019 kwamen er 900 bij en in 2020 was dat meer dan 1500. In sommige regio’s bedroeg de groei 70%. In Covid-tijd kwamen er 3 nieuwe regio’s bij: Friuli, Lazio en Toscane. Momenteel beheert het circuit 10 regio’s rechtstreeks en 5 andere indirect. De werkwijze is daar hetzelfde,  alleen de naam van de virtuele valuta verschilt

Omzet meer dan 130 miljoen
Het principe is hetzelfde gebleven vanaf de oprichting, 11 jaar geleden. Wie de Sardex-wereld betreedt, krijgt een bepaald aantal credits dat kan worden uitgegeven binnen het circuit waarin 1 sardex 1 euro waard is. Een voorbeeld: met zijn sardex kan de schoenenwinkelier eten kopen, een schoonmaakbedrijf betalen of de boekhouder. Allemaal zonder zijn bankrekening (de echte) aan te spreken. Hij betaalt in sardex en is bereid in ruil daarvoor de prijs van het schoeisel dat hij verkoopt in sardex te ontvangen. In 2011, toen het circuit zijn eerste verjaardag vierde, waren er ongeveer 300 bedrijven die deelnamen op Sardinië. Tegenwoordig zijn dat er meer dan 10 duizend en verdeeld over 15 regio’s. Met een hausse in lidmaatschap en handel tijdens de pandemie waarbij de omzet 130 miljoen sardex overschreed.

Afwenden sluiting
Half februari 2020 werd Covid in Italië een probleem en al snel een nachtmerrie. Gabriele Littera: “We besloten het circuit zodanig aan te passen dat zo veel mogelijk bedrijven worden ondersteund. Er zijn twee actielijnen, eentje voor nieuwe leden en de andere voor oude. Het betekent dat degenen die in maart lid werden, onmiddellijk een netwerk van diensten tot hun beschikking hadden om uit te putten met het gebruik van hun initiële vermogen van 5.000 sardex. Pas in juni begonnen zij te betalen voor het lidmaatschap. Voor de oude leden werden alle aflossingen van de oorspronkelijke schuld automatisch opgeschort en verschoven naar het einde van het jaar.” “Gezien de nog steeds kritieke situatie” voegt Gabriele Littera eraan toe, “hebben we begin 2021 opnieuw de termijnen voor de hele horecasector, bars, restaurants en accommodatiefaciliteiten opgeschort. Dankzij deze concessies kunnen veel bedrijven de sluiting afwenden. We zorgen ervoor dat ze de weinige liquiditeit kunnen behouden door een hele reeks diensten binnen het circuit te garanderen: de eigenaar van de gesloten bar gaat winkelen in sardex in de open kruidenierswinkel en koopt medicijnen in sardex in de apotheek. De eigenaar van de kledingwinkel betaalt zo voor vers brood, maar ook voor de internetverbinding, de schoolbenodigdheden van de kinderen en het schoonmaken van de winkel.

Vrij vertaald naar een artikel van Silvia Sanna uit La Nuova Sardegna van 21 maart 2021.

Meer over Sardex in Sardex passeert 500 miljoen!! en In korte tijd 100.000 consumenten lid van Sardex.

Sardex