STRO Savings Groups App

Cyclos, de door STRO ontwikkelde financiële software, wordt niet alleen gebruikt in circulair geld projecten.
Ook ‘gewoon’ geld projecten maken steeds vaker gebruik van Cyclos. Dit artikel laat zien hoe Cyclos spaargroepen in Guatemala ondersteunt.

Guatemala (Chiquimula), Maria Gutierrez woont in een afgelegen dorpje in de bergen van Chiquimula (Guatemala). Ze werd dit jaar pas 24, maar is al moeder van 2 kinderen: Oscar (5 jaar) en Amanda (2 jaar). Haar derde kind wordt verwacht binnen 5 maanden.

Maria leeft van enkele dollars per dag die ze verdient met het telen van wat groenten. Maar sinds ze een lening kreeg van haar spaargroep, verkoopt ze ook tweedehandskleding in het dorpje. Samen met 23 andere vrouwen heeft Maria vorig jaar de spaargroep ‘Emprendedores’ (ondernemers) opgericht, waarvan ze ook secretaresse is.

Spaargroepen zijn kleine groepen van individuen die samen sparen. De spaargelden worden gebruikt voor leningen aan groepsleden. Na een jaar wordt het spaargeld terug uitgekeerd aan elk lid met daar bovenop de winst van de rente van de groepsleningen.

Spaargroepen zijn zo een economisch en sociaal vangnet voor individuen, families en gemeenschappen. Ze stimuleren lokaal ondernemerschap en helpen huishoudens met een laag inkomen te voorzien in de behoeften op het gebied van consumptie, onderwijs, huisvesting en noodgevallen.

Er wordt geschat dat wereldwijd meer dan 500 miljoen mensen, waarvan 80% vrouwen, deelnemen aan spaargroepen. Deze kleine, informele en lokale ‘banken’ zijn vooral populair in ontwikkelingslanden waar ze gepromoot en ondersteund worden door verschillende NGOs.

De administratie van spaargroepen, of het bijhouden van de spaarbedragen alsook het registreren van de interne leningen, gebeurt meestal met pen, papier en een simpel rekenmachientje. Dit is uiteraard veel werk, leidt vaak tot foute berekeningen en creëert wantrouwen binnen de spaargroepen.

Daar komt nu stilaan verandering in. STRO ondersteunt het project Savings Groups App. De Cyclos software en app, ontwikkeld door STRO, werden speciaal geconfigureerd en aangepast voor de ondersteuning van spaargroepen, dit in samenwerking met MONEI.

De Cyclos Savings Groups App maakt het bijhouden van financiële gegevens eenvoudig, intuïtief, nauwkeurig, tijdbesparend en transparant. Alle gegevens zitten nu ook op een veilige plaats in de cloud en er wordt geen papier meer verspild.

Per groep is slechts één smartphone nodig. Leden kunnen hun saldo´s nu ook inzien via een smartphone of sms berichtjes. Ook de promotoren en organisaties die spaargroepen begeleiden hebben nu een tool om de groepen in real time te volgen of te ondersteunen via de Cyclos app of web applicatie.

Maria Gutierrez is heel tevreden met de Cyclos Savings App. Als secretaresse van de groep heeft ze nu veel minder werk en is ze zelfverzekerder geworden.. “Het bijhouden van de gegevens gaat nu zoveel makkelijker en correcter”, zegt ze trots. Ze heeft nu meer tijd voor haar kledingwinkeltje en haar familie!

De Cyclos Savings Groups App is weer een bewijs van de verbintenis van STRO met financiële inclusiviteit via monetaire innovatie en het gebruik van de juiste technologie. Het toont ook de enorme mogelijkheden, diversiteit en kwaliteit van de Cyclos software aan.

Cyclos app